Spekemat er norsk tapas

Med de mange variantene spekemat Norge har å by på, er din egen kreativitet det eneste som setter grenser.

De siste årene har konsumet av spekemat økt med rundt fem prosent i året. Mye av økningen skyldes import av Serrano-skinker fra Spania og Parmaskinker fra Italia. Norske produsenters salg øker også, og det jobbes hver eneste dag med smak, farge, aroma og mindre salt. Vi ser at spekeskinke, spekepølser og annen spekemat blir brukt i stadig flere matretter. Pizza, pai, tapas, salater ol.

På kjottbutikken.no tilbyr flere produsenter spekeskinker, spekepølser, pinnekjøtt og tilbehør.

Om man legger sammen spekeskinke, spekekjøtt (inkludert pinnekjøtt) og spekepølser spiser en gjennomsnittsnordmann litt under tre og en halv kilo spekemat i året. Vi ligger fortsatt langt bak for eksempel Spania og Italia. Pinnekjøtt og fenalår er nokså unike produkter for Norge, og Fenalår fra Norge eksporteres nå til kresne franskmenn.

MatPrat.no: Romantisk piknik med spekeskinke og spekepølser

Pinnekjøttet vinner stadig nye venner og en tredel av alle nordmenn vil ha pinnekjøtt på bordet julaften. Tidligere var pinnekjøtt nesten et rent vestlandsfenomen, og fortsatt står tradisjonen sterkest der. Svineribbetradisjonen står sterkest på Østlandet og i Trøndelag. I Nord-Norge er det vanskelig å finne en enkelt tradisjon som skiller seg ut.

MatPrat.no: Spekemat - kler både rømmegrøt og tapas

Flere slaktere lager også gode spekepølser inspirerte fra lokale tradisjoner, eller middelhavslandene Spania og Italia. Spør etter egenproduserte varer neste gang dere handler hos din lokale slakter. Etterspørsel etter spekemat fra lokale leverandører og gårdsprodusenter øker hvert eneste år. NM i Kjøttprodukter kårer Norges beste spekeskinker og spekepølser. Annet hvert år kåres også Norges beste pinnekjøtt.

MatPrat.no: Spekeskinke og spekepølser på middelhavsvis

Tapas-begrepet viser til en rekke forskjellige spanske forretter/matretter, slik som en blanding av oliven, oster, eller forseggjorte småretter som frityrstekt blekksprut og god spekeskinke. Denne typen fingermat har også spredt seg til Skandinavia, men da med lokal spekeskinke og spekepølse. Det typiske norske koldtbordet blir utfordret og modernisert.

Et typisk norsk tapasbord kan inneholde fenalår, spekeskinke, morrpølse, og andre lokale spekepølser og ev røket laks. Det finnes mange spennende produkter av blant annet rein, elg og hjort – tenk kreativt.

MatPrat.no: Pastasalat med spekeskinke

Tilbehør til kjøttet blir lokale varianter av ost og oliven, kapers, rødløk, salat, småpoteter og cherrytomater. Vi spiser gjerne lefser eller flatbrød til tapasbordet, og det hele toppes med olivenolje og balsamicoeddik. Har du prøvd asparges, meloner, jordbær og pære? Dette er spennende smaker både til fenalår og spekeskinke.

MatPrat.no: Spekeskinke og spekepølser med eggerøre

Vi anbefaler å beregne minst 150 gram spekemat til hver gjest. Om du tror gjestene vil spise seg mette på potetsalat og eggerøre, kan du beregne litt mindre. Det er som oftest spekeskinke det går mest av.

MatPrat.no: Hvor mye spekemat beregnes?

Det som blir igjen kan henges i taket på boden i kjelleren på et mørkt, kjølig og luftig sted. Gjerne med en skinkepose rundt seg. Kjøleskapet fungerer også, men unngå å pakke i tett plast for å unngå mugg. Bruk i stedet matpapir eller aluminiumsfolie.
 
Kan man ikke spise noe spekemat i graviditeten?
Tapas kan være utfordrende da gravide også bør unngå ost av upasteurisert melk, myke og halvmyke oster som brie og camembert, og muggoster som gorgonzola. Myndighetene anbefaler også at men som gravid unngår spekemat som spekeskinkeskinke, salami, fårepølse, fenalår og morrpølse er eksempler på spekemat du som gravid må styre unna. Unntaket er om det er skikkelig varmebehandlet først, slik som for eksempel pinnekjøtt.

På kjottbutikken.no tilbyr flere produsenter spekeskinker, spekepølser, pinnekjøtt og tilbehør.